5 vooroordelen over yoga
MYTHE 1
“ik wil wel naar de les komen maar ik ben zo stijf / ik ben niet lenig genoeg”
Yoga gaat er niet om dat je je lichaam in allerlei gekke bochten wringt, meer zelf yoga gaat niet louter om de fysieke houdingen of asanas. Uiteraard is het wel leuk als je lichaam dat toelaat en als je je hierop wil toespitsen maar de acrobatische houdingen die je op instagram ziet, streven het echte doel van yoga voorbij.
Yoga is gebaseerd op een complete Oosterse filosofie en wetenschap die meer dan 5000 jaar oud is. De asanas (letterlijk zittende houdingen) zijn hier slechts een onderdeel van. Oorspronkelijk bedoeld om beter, langer en comfortabel stil te kunnen zitten in meditatie. De houdingen zijn dus een middel om te helpen de turbulenties van onze geest te verminderen.
Doordat je dus mindful of bewust beweegt en met je ademhaling werkt, helpt yoga enerzijds om je lichaam soepeler en sterker te maken maar anderzijds ook je geest zodat je meer innerlijke rust kan vinden. Je bent op het punt waar je bent en hoe je lichaam is, leer aanvaarden wat je lichaam kan en respecteer je anatomie en grenzen. Wat niet betekent dat je jezelf niet mag uitdagen af en toe.
In de Westerse sedentaire maatschappij ligt de nadruk iets meer op het fysieke wat niet geheel onlogisch is omdat we met z'n allen teveel neerzitten en omdat het vele voordelen biedt: meer balans, betere flexibiliteit, minder rug- en nekklachten, blessurepreventie …
MYTHE 2 “Yoga is voor vrouwen”
Wist je dat yoga oorspronkelijk in India – de bakermat van de yoga – enkel door mannen werd beoefend? Yoga gaat om balans vinden in de meest ruime zin van het woord en dat is op geen enkele manier gerelateerd aan gender. Iedereen heeft baat bij zowel de fysieke, mentale als emotionele voordelen die yoga biedt.
Je focust op jezelf, op je eigen practice en waar jij je op jouw pad bevindt zonder te oordelen over anderen noch over jezelf. Het maakt niet uit wat de anderen rondom je doen en of ze nu vrouw, man, oud, jong of wat dan ook zijn. Laat deze angsten en dat vele overdenken los.
MYTHE 3 “Yoga is voor geitenwollensokken types”
Veel mensen bestempelen yoga als iets zweverigs en spiritueels en natuurlijk is daar wel iets van aan. Yoga is heel breed, er zijn zoveel soorten – sommige vormen focussen meer op het spirituele en andere stijlen zijn sportiever/actiever – het klopt echter wel dat je door yoga misschien bewuster in het leven zal staan. Dus op een manier is yoga net juist heel down to earth: jezelf aarden, weer in contact komen met je innerlijke ware zelf en je lichaam aanvoelen in plaats van enkel maar in je hoofd en dat conceptuele denken vast te zitten.
Yoga ontstond in de regio waar nu India ligt, de term komt uit het Sanskriet en kunnen we vertalen als 'verbinden'. Het gaat hierbij om de connectie van lichaam en geest – het fysieke en mentale – en tools zoals meditatie en pranayama (ademhaling) kunnen daarbij helpen.
Yoga verbindt dus onze 3 lichamen:
het fysieke lichaam: onze materie, het tastbare
het astrale lichaam: emoties en wensen/verlangens
het causale lichaam: ons denken en opvattingen
Hoe dan ook yoga is voor iedereen en je kan verder of minder ver gaan in die (spirituele) ontdekkingstocht, doe wat goed voelt voor jou daarbij. Het uiteindelijke doel van yoga (brug tussen lichaam en geest) is een gelukkiger leven en een verbeterde levenskwaliteit. En eerlijk, wie wil dat nu niet?!
MYTHE 4 “Yoga is rustig, het is saai en je valt ervan in slaap”
Uiteraard is dit deels subjectief... Zoals eerder al vermeld is niet alle yoga hetzelfde en is yoga ook meer dan louter stretchen of een fysieke workout. Het is een breed spectrum gaande vanaf fysiek pittig, intensief voor de spieren of net werkend op het dieperliggende bindweefsel (fascia – zie ook blog over yin yoga: https://www.energinne.com/blog-posts/yin-yoga) tot mentaal en emotioneel challenging.
Dynamische yoga kan fysiek heel uitdagend zijn en zo toch voor rust zorgen in je hoofd, zachte yin yoga kan dan net weer mentaal heel uitdagend zijn omdat je net die kalmte en rust probeert te vinden in je geest door lang stil te zitten in 1 houding, wat dan na enkele minuten ook fysiek erg intens kan aanvoelen. In mijn ogen gaat het er net om om tot jezelf te komen, om te aanvaarden wat is met mildheid, open bewustzijn/gewaarzijn.
MYTHE 5 “ik ben te rusteloos voor yoga / ik kan niet stoppen met denken
Rust en ontspanning kan je niet afdwingen, je kan er enkel de ruimte en mogelijkheid voor creëren, meer niet. Laat het idee los dat je absoluut moet stoppen met denken of dat je per sé moet focussen op je ademhaling. Als je hierdoor geblokkeerd of gefrustreerd geraakt, parkeer het dan even of spring er wat soepeler mee om. Mildheid is essentieel!
Wees wel bereid om te oefenen met het opmerken van je gedachten en emoties en te beseffen dat je niet je gedachten of emoties bent en dat je er dus niet mee hoeft samen te vallen. Wees bereid om meer verbinding te maken met jezelf en meer contact te krijgen met je binnenkant.
Er zijn heel wat aandachtspunten om te integreren in je practice: een correcte, gezonde houding en beweging (het technisch lichamelijke aspect), de ademhaling, het meditatieve; aanwezig zijn hier en nu bij jezelf in je lichaam, mindful je gedachten en gevoelens opmerken, open aandacht met mildheid hanteren… Toch het gaat er niet om hier perfect in te slagen. Het gaat enkel om de bereidheid hiermee te werken en te oefenen, zonder dat dit volledig moet lukken.
Zoals vele dingen in het leven, is het een groeiproces. Eerst leren wandelen alvorens te leren lopen. Probeer dus los te laten van alles perfect te doen – er is geen juist en fout – ga niet overdenken hoe alles zo en zo 'moet' of zou 'moeten' maar laat je oordelen los. Je hoeft ze niet te geloven.
Ervaar, beleef en voel in plaats van te denken. Zijn in plaats van doen. Go with the flow, namaste!
Nog vragen of bedenkingen? Zin om een een yogales te volgen privé, small group of bij jou in je bedrijf? Contacteer me gerust via de website of instagram @energinne_