Yin yoga

received_437256483778761.jpeg

Yin yoga is een heel zachte, rustige vorm van yoga waarbij we lang in de houdingen blijven. Tijdens de houding – waarin je wel 4 tot 10 minuten ligt – kan dit heel uitdagend zijn zowel om fysiek stil te liggen als om mentaal die rust, die kalmte in je geest te vinden. De bedoeling is om zoveel mogelijk afleiding te vermijden, om de weerstanden die je voelt (zowel fysiek, emotioneel als mentaal) los te laten en te aanvaarden wat is in open gewaarzijn.

Yin yoga is de “tegenhanger” van yan yoga (dynamischere vormen) maar het zijn relatieve termen! Niets is volledig yin of volledig yan, context is belangrijk. Voorbeeld een dynamische vinyasa yogales is yin ten opzichte van een crossfit workout maar yan ten opzichte van een zachte 'yin' yogales waarbij je 5 minuten in elke houding blijft.


Het is een holistische methode die vaak gekoppeld wordt aan de Chinese geneeskunde (oosterse geneeskunde die ruim 4000 jaar terug gaat) en de 5 elementen (metaal, aarde, vuur, water en hout). Binnen de Chinese geneeskunde wordt gesteld dat onze vitale levenskracht 'Chi' stroomt door de meridianen, dat zijn de banen die door ons bindweefsel lopen. De 5 elementen zijn gelinkt aan de meridianen, die takken hebben die verbonden zijn met onze lichaamsorganen en dus hun functies regelen. Energie die niet vrij kan stromen, kan leiden tot ziektes en klachten. Chi (prana) in beweging zetten en vrij laten stromen door de meridianen, werkt helend en helpt om energetische blokkades op te heffen.


Er zijn ongeveer 2 minuten nodig om een faseverandering te verkrijgen, door langer in de houding te blijven en zoveel mogelijk de spanning in onze spieren los te maken, werken we vooral op onze fascia, het connective tissue of dieper bindweefsel in ons lichaam. Yin gaat het bindweefsel 'stretchen', niet echt om het langer te maken maar juist om het soepel te houden en de knoopjes die 's nachts ontstaan eruit te 'stretchen'. Fascia wordt namelijk droger en stugger naarmate we ouder worden maar ook tijdens de nacht.


Yin werkt op de pezen en gewrichten, het is gericht op stabiliteit, functionele stijfheid om ons lichaam vrij en pijnloos te laten bewegen (te lakse gewrichten en ligamenten zijn nefast). Door zachte, gezonde stress uit te oefenen – tensie (strekking, rek) en compressie (druk bot op bot of zacht weefsel) – gaat een teveel aan spanning dalen.


In yin yoga werken we daarom ook vaak met props, hulpmiddelen om ondersteuning te vinden in de houding (yogablokken, bolster, riem), net om zoveel mogelijk die ontspanning op te zoeken. Je probeert je spieren in het doelgebied (target area) zoveel mogelijk te ontspannen zodat de strekking niet wordt opgevangen door de spieren. Door los te laten en die passieve stretch te stimuleren, ga je meer op de fascia werken en dus ook op de meridianen die erdoor lopen. Yin is functioneel, doel is dat je de strekking in de target zone (doelgebied) voelt en niet dat het er op een bepaalde manier uit ziet.


Het uiteindelijke effect is dus zeer ontspannend: we vertragen in de brede zin van het woord. Dit heeft een positief effect op parasympatische zenuwstelsel, bevordert rust en herstel: de spieren ontspannen, de ademhaling vertraagt, de lichaamstemperatuur en hartslag dalen.


Zin om de fysieke en mentale weldaden van yin zelf aan de lijve te ondervinden? Contacteer me gerust via de website of sociale media. Namaste!

Previous
Previous

Book tip: Waking the Tiger

Next
Next

Piwates?